Dragi prieteni, vă invităm să urmăriți o emisiune difuzată la Radio România Internațional despre noua apariție editorială „Copiii mari devin bizari”.
„Letizia Timofte, elevă în clasa a XII-a la liceul Saint-Laurent din Marche-en-Famenne, un oraș francofon din Belgia, co-autoare, împreună cu Ovidiu Gligu, a romanului «Copiii mari devin bizari», apărut recent la Editura Predania, a revenit în vacanţă în România.
În această vară s-a lansat la Editura Predania primul volum al romanului pentru adolescenţi «Copiii mari devin bizari», scris de doi români din Belgia, de Ovidiu Gligu, profesor de teologie ortodoxă, şi de eleva Letizia Timofte.
„Am depus amândoi un efort mare, care la sfârşit a dat mai multe rezultate bune decât ne-am fi aşteptat. Eu sigur am avut treaba cea mai uşoară, am avut de conturat doar un personaj, unul care acoperă cam 50% din poveste, personajul Elena, care e foarte inspirat din propriile mele experienţe. În primul rând, e puţin zăpăcită, are simţul umorului, dă dovadă de multă autoironie, dar în general e o adolescentă obişnuită, o adolescentă română care trăieşte în Belgia. Scopul meu a fost să arăt dilema cu care se confruntă tinerii români care merg în străinătate şi care ar vrea poate altceva, ar vrea să aleagă să rămână în România, deşi e complicată schimbarea.”
Letizia Timofte s-a născut în 2005 în Italia, unde a trăit până la vârsta de 5 ani. A stat apoi, până pe la 10 ani, în judeţul Suceava, la bunici, în comuna Forăști, iar un an mai târziu se muta împreună cu familia în Belgia, unde mama ei îşi găsise de lucru. De pe la 11 ani stabilită în Belgia aşadar, tânăra a păstrat o legătură foarte puternică cu România, pe care ne-a explicat-o.
„Mă consider româncă, e evident. Poate e puţin amuzant, dar cred că limba română. Consider că scriu destul de bine în limba română pentru cineva care nu a urmat multe cursuri de limba română şi, dacă nu aş fi ştiut limba română la nivelul la care o ştiu, nu aş fi citit nicio carte şi pur şi simplu nu aş fi putut vorbi cu oameni din România. Ultima carte care m-a făcut foarte mult să râd şi mi-a dat foarte multe emoţii a fost „Elevul Dima dintr-a şaptea” de Mihail Drumeş .”
În prezent elevă în clasa a XII-a la un liceu din Marche-en-Famenne, din regiunea valonă a Belgiei, încă din copilărie, Letizia Timofte scrie în jurnale – a ajuns deja la al şaptelea, cântă puţin la pian sau chiar desenează, a desenat inclusiv pentru romanul său de debut «Copiii mari devin bizari».
„Sensibilitatea într-un fel dă naştere creativităţii. Am desenat puţine personaje. Cred că am desenat personajul Elenei o singură dată cântând la pian.”
De la jumătatea lunii iulie, Letizia Timofte a ajuns în vacanţă în România, unde va rămâne cel mai probabil până la sfârşitul lunii august. A participat deja inclusiv la Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Banatul de Munte de la Reşiţa-Bocşa, ca membră a grupului catehetic din Belgia, de la mănăstirea ortodoxă română din Vedrin – Namur. Am întrebat-o dacă în continuare vrea să studieze la facultate în România, unde vrea să se şi reîntoarcă definitiv, după cum ne declara într-un interviu pe care ni-l acorda în 2022. La final, le-a adresat şi un mesaj tuturor celor dragi de acasă din România, căreia îi spune acasă cu „A”.
„Acum este universitate ori de drept, ori de economie, sau de limbi străine. Aş prefera în România Iaşiul, Clujul sau Sibiul, dar am început să visez şi să plec undeva cu programul Erasmus, Doamne ajută. Sper ca toată lumea să profite de această vară, sper să fie o vară fără inundaţii, fără canicule, una liniştită. Şi le mulţumesc foarte mult părinţilor mei pentru susţinerea în proiectul meu de a publica această carte împreună cu domnul Ovidiu (n.r. Gligu), multă iubire pentru ei.”
sursa: Radio România Internațional