„Recent, editura Sophia a inițiat o colecție de povesti cu tâlc, pentru copii, traduse din greacă, foarte plăcut ilustrate. Colecția semnată de cunoscuta scriitoare Anna Iakov, autoare a seriei ,,Au fost cândva copii” este gândită să apară în mai multe volume.

Primul volum conține câteva istorisiri morale, scrise cu miez și cu haz, din care cititorii de vârstă școlară mică pot afla cum a gestionat Sf. Gheorghe din icoană o omletă pe care i-o făgăduise un copil care voia să câștige și el la jocurile cu prietenii, cum a ajuns un blid cu pilaf din Capadocia de-a dreptul la Mecca, despre cum au tăcut brusc, timp de 2 ani, niște broscuțe dojenite de un sfânt, despre cum cinci mucenici au ajutat la strană preotul la slujba propriei lor pomeniri, despre cum Sf. Nicolae Planas a ajuns la o nuntă mai repede decât trăsura trimisa după el, despre cum un munte s-a pregătit să se mute din loc la auzirea cuvântului unui mare nevoitor, despre cum Hristos din icoană a primit pâinea caldă din mâinile unui copilaș curat cu inima, ori despre cum o viperă ascultătoare a fost multă vreme ajutorul de nădejde al unui călugăr brutar.

Dacă mai adaug la toate acestea faptul că textele acestea care educă, numind albul ,,alb” și negrul ,,negru”, se bucură în plus de o traducere ,,fericită”, avem deja rețeta unei scrieri cu priză la cititorii mari și mici.”

Cosmina Tămaș

sursa: https://www.facebook.com/photo/?fbid=3727465437477087&set=pcb.3727466394143658