„Recunosc, în ultimii ani m-am poticnit adesea de limbajul folosit în literatura hagiografică, fie că ea era adresată adulților, dar mai ales copiilor. Pricina acestei poticniri se datorează mai ales limbajului folosit în relatările propriu-zise, limbaj pe care îl găsesc adesea inadecvat timpurilor pe care le trăim. Dincolo de textul în sine, găsesc greoaie unele relatări, făcute într-o retorică pentru care omul modern nu mai găsește ancore, răbdare, pentru care nu are disponibilitate de procesare intelectuală. Concluzia este că, fără un efort de adaptare a textelor de acest gen, cititorii vor ajunge în scurt timp să le evite cu totul. Sunt numeroase încercările de promovare printre cititorii copii a vieților de sfinți, însă unele sunt extrem de greu de parcurs. Pe unele nu îți vine să le alegi, mai ales datorită condițiilor tipografice în care apar. Pe altele, datorită imaginilor slabe. Pe altele, datorită textului greoi, plin de arhaisme, cu o topică de secol 19. Pe altele, din toate aceste pricini la un loc.
Dar sunt și cărți minunate, care incep să remedieze aceste neajunsuri, iar eforturile celor care muncesc la ele este absolut admirabil. Sunt însă destul de rare cele care au imagini adecvate, text lucrat cu migală și hârtie de bună calitate. În categoria celor din urmă se înscrie una din cele mai noi apariții datorate editurii Sophia Bucureşti – librărie&editură , care a ales să deschidă o serie nouă, dedicată vieților câtorva sfinți mai mult sau mai puțin cunoscuți de copii și adolescenți.
Textele traduse din grecește grupează doar câteva biografii, nu întreg sinaxarul, oferind tot atâtea popasuri duhovnicești și vizuale, menite să facă legătura intre noi, cei de azi și modelele noastre posibile, de oameni care nu și-au trăit vocația cu jumătăți de măsură. În volumul dedicat lunilor ianuarie-februarie, vom întâlni atât portrete vii și autentice, ale unor sfinți foarte cunoscuți, precum Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Marcu Evghenicul, ori Sfântul Haralambie, precum și chipuri mai puțin celebre, precum Sfântul Mucenic Gheorghe din Ioannina, Sfânta Muceniță Fotini Samarineanca, ori admirabila Filoteea din Atena, una din cele mai dragi sfinte ale mele.
Cartea este scrisă intr-un limbaj accesibil, care nu cade, totuși, in simplism, motiv pentru care beneficiază la final de un glossar cuprinzător și indispensabil, este ilustrată generos cu desene plăcute si relevante, inspirate din iconografie. Paginile sale sunt presărate la tot pasul cu secvențe decorative sau evocatoare, demne de un miniaturist atent la detaliile care bucură ochiul și mintea reflexivă, iar hârtia pe care au fost adunate toate aceste osteneli editoriale este odihnitoare pentru ochii noștri atât de suprasolicitați și de suprastimulați.
Ce dar mai potrivit ne-am putea face acum, la început de an, când rezoluțiile individuale par a ne da mai mult elan pentru a pune inceput bun, decât o astfel de carte, necesară, utilă si frumoasă în același timp?”
Cosmina Tămaș
Sursa: https://www.facebook.com/100006410027803/posts/4115865815303712/?rdid=HjDQGsjBCZaCI05s