„Târgul de carte s-a încheiat, poveștile lui captivante rămân însă pe rafturile (memoriei) noastre. Mai jos, câteva sugestii (subiective, evident, dar și incitante).

1. A opta viață

Autor: Nino Haratischwili

Editura: Trei, 2023

Traducere: Laura Karsch

De la Londra la Berlin, de la Viena la Tbilisi, de la Sankt Petersburg la Moscova, destinul palpitant al membrilor unei familii georgiene se împletește cu istoria tumultuoasă a secolului XX. Rezultatul este un roman pur și simplu memorabil. 

Revelație la Gaudeamus.

2. Pasagerul & Stella Maris

Autor: Cormac McCarthy

Editura: Humanitas Fiction, 2023

Traducere: Iulia Gorzo

Dipticul Pasagerul – Stella Maris, opera unui maestru la apogeul artei sale, reprezintă portretul și povestea tulburătoare a doi frați, Bobby și Alicia Western, născuți în zodia hybrisului și trăind mereu, marginali și excepționali, la limită – limita siguranței, limita rațiunii, limita (in)tolerabilului.

Tulburătoare!

3. Otomanii

Autor: Marc David Baer

Editura: Humanitas, 2023

Traducere: Monica Mărgărint

De la vechii istoriografi până la cei moderni, s-a impus imaginea otomanilor cotropitori și barbari care au atacat țesutul Europei, din suprafața căreia au ajuns să stăpânească aproape un sfert la apogeul puterii lor. Istoricul Marc David Baer ne surprinde cu o nouă viziune: perspectiva otomanilor înșiși. După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Ignorat este și rolul pe care l-au jucat în istoria europeană a Renașterii, Reformei și Iluminismului, dar și în Epoca Marilor Descoperiri și în Revoluția Industrială.

O ocheadă frumoasă strecurată spre Bosfor.

4. Demon Copperhead

Autoare: Barbara Kingsolver

Editura Trei, 2023

Traducere: Paul S. Grigoriu

Premiul Pullitzer, 2023

Demon Copperhead este povestea unui băiat adus pe lume de o mamă adolescentă, dependentă de droguri, un băiat fără alte atuuri în afară de frumusețea și părul arămiu moștenite de la tatăl decedat, spiritul caustic și un talent extraordinar de a supraviețui. El se vede obligat să înfrunte singur pericolele pe care le implică asistența maternală, exploatarea prin muncă, abandonul școlar, succesul sportiv, dependența, iubirile dezastruoase și pierderile devastatoare.

Cu generații în urmă, Charles Dickens a scris „David Copperfield” pornind de la experiența lui de copil orfan de tată, supus unui regim de viață sever. Romanul de față este un omagiu adus lui Dickens și un protest față de o realitate care încă există. Cadrul victorian este substituit de Barbara Kingsolver cu o comunitate șocant de pauperă și cât se poate de reală din America zilelor noastre. Cu furie și compasiune, ea scrie o poveste răscolitor de frumoasă și creează unul dintre cele mai memorabile personaje din literatura contemporană.

A se citi cu batista la îndemână.

5. Povestiri despre femei

Autor: Ivo Andrić

Editura: Polirom, 2023

Traducere: Octavia Nedelcu

Premiul Nobel pentru Literatură 1961

Povestiri despre femei este un tablou magnific al Bosniei sfârşitului de secol XVIII şi începutului de secol XIX, dar şi o reflecţie asupra locului pe care această lume eteroclită, zguduită întruna de frământări politice îl atribuie femeilor. Creând o galerie de portrete subtile şi emoţionante, Ivo Andrić urmăreşte destinele mai multor femei, adesea dependente sau oprimate, împinse la un trai în marginea societăţii, care plătesc scump păcatul de a-i fi încălcat legile. De la Mara, creştina devenită amanta unui paşă, care îşi duce zilele copleşită de ruşine, la Jelena, femeia-metaforă care este doar o proiecţie a căutării de sens a bărbatului, o himeră la care nu poate ajunge, însă după care tânjeşte veşnic, femeile din povestirile lui Ivo Andrić rămân întipărite pentru totdeauna în memorie.

Vechi, deci bun.

6. Iluminismul

Autor: Ritchie Robertson

Editura: Litera, 2023

Traducere: Andreea Popescu

Una dintre perioadele formative ale istoriei Europei și chiar a lumii, Epoca Luminilor este sursa valorilor occidentale moderne și seculare: toleranță religioasă, libertate de gândire, argumente raționale etc. Dar, dacă așa stau lucrurile, de ce, la peste 300 de ani de la începutul lui, Iluminismul este atât de greșit înțeles ca expresie a unei rațiuni lipsite de suflet? Răspunsul pe care îl căutăm ar putea fi acela că, într-o măsură foarte mare, am acceptat descrierile Iluminismului provenite de la inamicii lui conservatori, anume că Epoca Luminilor a implicat cu necesitate ostilitate față de religie sau că a susținut o piață liberă fără limite ori că aceasta era cea mai bună dintre lumile posibile. Ritchie Robertson se întoarce în lungul secol al XVIII-lea, de la aproximativ 1680 până la 1790, pentru a descoperi cu adevărat această perioadă mult discutată.

O bijuterie!

7. Se caută eroi

Autor: Virgil Gheorghiu

Editura Sophia, 2023

Traducere: Gheorghiță Ciocioi

Roman fulminant al celui mai tradus scriitor român din toate timpurile (Constantin Virgil Gheorghiu), Se caută eroi a apărut pentru prima oară în limba spaniolă, la Barcelona, în 1957. Va cunoaște mai multe ediții în această limbă, cu tiraje impresionante în epocă, fiind receptat cu interes de critica literară din întreaga lume hispanică. Personajele principale ale cărții, „eroii”, sunt români. Preferați de mai-marii lumii pentru acțiuni dintre cele mai primejdioase, puși mereu în slujba apărării unui Occident trădat nu în puține rânduri de intelectualii săi de stânga… Vor reuși românii să trezească Europa Apuseană din letargia ultimelor două veacuri în fața barbariei necruțătoare a unei lumi în care pericolul roșu nu este singurul la orizont? Ori poate că civilizația creștină europeană, asemenea Romei de odinioară, va fi salvată chiar de barbari? Întrebări la care Gheorghiu se încumetă să răspundă în binecunoscutul stil al Orei 25… 

De neratat!

8. Prezentul din trecut

Autor: Ioan-Aurel Pop

Editura: Corint, 2023

„Cartea de față reconstituie scene din istoria românilor de când există ei ca popor și până în zori Epocii Moderne, adică de pe la anii 600-700 până pe la 1700. Sunt cam o mie de ani de istorie, bună și rea în același timp, cu de toate, ca viața. Românii nu au trăit în tot acest timp singuri în spațiile sud-est europene, la Dunăre, Nistru, Tisa și în Carpați, ci pe lângă alte popoare și amestecați cu alte popoare și părți de popoare. În tot acest timp, românii au muncit ca să trăiască, s-au apărat de inamici, i-au și atacat pe aceștia, și-au construit instituții și case, au cultivat câmpuri și au crescut animale, au ridicat biserici pentru iertarea păcatelor lor și pentru slava lui Dumnezeu. Au iubit și au urât. Viața lor nu pare ieșită din comun. Toate popoarele au făcut la fel. Și totuși, există în viața aceasta care pare comună, neinteresantă, ternă, multă unicitate. Românii nu au fost nici slavi, ca polonezii, nici fino-ugrici, ca ungurii, ci romanici, singurii romanici din sud-estul Europei…”, – Irina Petraș

O deosebită și, mai ales, sinceră istorie.

9. Lup roșu, negru leopard

Autor: Marlon James

Editura: Pandora M, 2023

Traducere și note: Ona Frantz

Un vânător care-și spune Copoiul, căci are cel mai ager nas dintre toți vânătorii, este tocmit să ia urma unui băiat dispărut de multă vreme. Fără să vrea, căci instinctul îl îndeamnă întotdeauna să lucreze singur, se alătură unui grup de salvare, o trupă de ciudați cu calități dintre cele mai stranii, printre care se numără și un om-animal cu puteri extraordinare, Leopardul. Pe măsură ce înaintează, împins de miros, pe urmele băiatului, de la un oraș vechi la altul, prin păduri nesfârșite, trecând râuri adânci ce ascund pericole nebănuite, Copoiul se trezește pradă unor întrebări: Cine e cu adevărat băiatul pierdut? De ce nimeni nu-i dă de urmă de atâta vreme? Cine, dintre cei din preajmă, spune adevărul și cine minte? Inspirat din istoria Africii, colorat de mituri și de fantezia creatorului său, Lup roșu, negru leopard deschide o saga stranie, un tur de forță literar și o incredibilă aventură.

10. Tricolorul în istoria românilor

Autori: Adina Berciu-Drăghicescu, Corneliu M. Andonie, Luminiţa Iordache

Editura: MNLR, 2023

„Cartea de față este despre steaguri, adică despre un simbol special, iar oamenii și comunitățile au avut întotdeauna nevoie de simboluri. Steagurile (stindardele, drapelele, flamurile) au fost mereu de-a lungul timpului, simboluri de grup, chiar și atunci când semnificau apartenența purtătorului lor la o familie bazată pe rudenia de sânge. Cele mai reprezentative steaguri au fost și sunt, de multe secole încoace, cele statale, denumite în timpurile mai noi naționale. Teoria drapelelor este cuprinsă de către specialiști într-o știință (disciplină, metodă) auxiliară a istoriei numită vexilologie (din substantivul neutru latin vexillum, -i, care se traduce prin steag, drapel, dar și compànie, unitate militară). Autorii prezentei lucrări, Adina Berciu-Drăghicescu, Corneliu M. Andonie și Luminița Iordache, s-au aplecat cu pricepere și răbdare asupra mărturiilor din trecut referitoare la drapelul românesc și la antecedentele sale și au alcătuit o monografie demnă de toată lauda”. – Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române

11. Puterea artei

Autor: Simon Schama

Editura: Pandora M, 2023

Traducere și note: Louis Ulrich

„Arta extraordinară are maniere îngrozitoare. Atmosfera tăcută și reverențioasă a galeriei te poate păcăli, făcându-te să crezi despre capodopere că sunt lucruri rafinate, viziuni ce alină, încântă și ademenesc, dar în realitate sunt criminale. Nemiloase și viclene, cele mai mărețe picturi te prind de gât, îți tulbură liniștea sufletească și apoi, în scurt timp, continuă să-ți reconfigureze simțul realității… Puterea artei este puterea surprizei tulburătoare. Chiar și atunci când pare imitativă, arta nu copiază familiaritatea lumii văzute, ci mai degrabă o înlocuiește cu o realitate proprie. Misiunea ei, dincolo de a da la iveală frumusețe, este de a submina banalul. Ceea ce știm sau ne amintim despre apusuri și floarea-soarelui și forma pe care o iau în tablourile lui Turner sau van Gogh par să existe în universuri paralele – și nu e deloc evident care este mai viu, mai real. Este ca și cum echipamentul nostru senzorial a fost resetat. Prin urmare, nu e deloc surprinzător că uneori, într-o stare crescută de tensiune, suntem șocați”. – Simon Schama”

Florin Saiu

sursa: https://jurnalul.ro/cultura/carte/carti-gaudeamus-sugestii-destin-droguri-talent-949565.html