„Nevoia și bucuria de a face binele este mai mare decât cea de a primi daruri de Crăciun.

Acest adevăr este dovedit cu vârf și îndesat de cele 16 povestiri, semnate de Lucy M. Montgomery, antologate sub titlul ,,Crăciun cu Anne”. Volumul este o mărturie emoționantă despre chipul în care sărbătoarea Nașterii lui Hristos a vibrat și a rodit virtuți dintre cele mai alese, în sufletele canadienilor de acum 100 de ani.

Dar câtă deosebire între consumerismul Crăciunului zilelor noastre, care vine adesea la pachet cu uscăciunea sufletească – și căldura interioară a unui Crăciun, cel mai adesea sărac, al unor oameni care se jertfesc cu o noblețe admirabilă pentru a aduce un strop de bucurie vremelnică în inimile semenilor lor! Ce bucurie să afli că o fetiță pe nume Teodora (Darul lui Dumnezeu) alege să vândă medalionul ei de mare valoare sentimentală pentru a salva visul unor copii sărmani, care îl așteptau cu sufletul la gură pe Moș Crăciun! Și cât de repede și sub ce chip neașteptat sosește răsplata cerească pentru această jertfă de sine neprețuită!

Da, de Crăciun Dumnezeu a făcut oamenilor un dar nemăsurat de mare, căci L-a trimis printre noi, în trup de carne, pe însuși Fiul Său. Dar cartea acesta ne arată tuturor, mari și mici, că omul care pricepe această uriașă taină și alege să I se asemene Tatălui în bunătate și smerenie, devine la rândul Său un alt Dar al lui Dumnezeu printre oameni, precum și chip al Părintelui Ceresc. Iar vremea în care alegem să aducem celorlalți o cât de mică bucurie, uitând de noi, poate fi Crăciunul nostru de fiecare zi.”

Cosmina Tămaș